23 Şubat 2018 Cuma

İlk Dijital İlaç

 

Herkese şeker tadında hafta sonları dilerken, dünyamızın dijital teknoloji çağına ayak uyduracak, ilaç endüstrisi alanında yepyeni bir dönemi  başlatacak olan ''dijital veya akıllı ilaç''  ile tanıştırmak isterim. Japon firması tarafından üretilen Abilify Mycite adında sensörlü nur topu gibi bir dijital ilacımız oldu. FDA tarafından onaylanan ilk dijital ilacımız, bipolar,manik depresif,despresif bozukluklar,şizofreni gibi pek çok psikiyatri hastalıkları için büyük önem taşıyor. 
 İlaç ile birlikte cilde yapıştırılan bir flaster ve ilacın kullanımına ilişkin raporları sunan uygulama sayesinde bu sistem işlemektedir.  Yutulan ve sindirilebilen bu ilaç vücuda alındığı andan itibaren, sensör sayesinde karın veya kol bölgesine yapıştırılmış flastere mesaj göndermekte ve bu mesajı flaster ,telefonda bulunan uygulamaya aktarmaktadır. Bu bilgi akışı sayesinde hastanın ilacı alıp almadığı , ruh halinin nasıl olduğu, ilacın etkinliğindeki değişim gibi pek çok durum raporlanarak hasta yakınına veya doktora iletilmektedir.

Psikiyatri hastalarının en büyük sorunlarına çözüm olacağı aşikardır. Çoğu psikiyatri hastalarında intihar etmeye meyil, içe kapanıklık, az uyuma gibi sorunların yanında kullandıkları antidepresif ilaçlarla intihar girişimi şeklinde zehirlenmeler sık görülmektedir.
Bazı hastalarda aşırı keyif hali, çok konuşma belirtileri gözlenmektedir. Bu dijital ilaç sayesinde hastaların modlarındaki değişimler rahatlıkla izlenebilecektir.

Antidepresif ilaçların kullanımındaki zorluklara da yanıt olacak bu uygulama, ilacın etkinliğini göstermesi için gerekli olan süre zarfında devamlı alımını sağlayarak hastanın ilaca olan uyuncuna yardımcı olacak ve dozun hastaya göre bireyselleştirilmesine katkı sağlayacaktır.
 



 





19 Şubat 2018 Pazartesi

Atropa Belladonna ve Mona Lisa

Eczacılığın temelinde bitki vardır. Çoğu ilaç bitkisel olmakla beraber bitkilerde bulunan etkin maddelere benzeyen kimyasallardan yola çıkılarak üretilmiştir.

Atropa Belladonna ismi İtalyanca olan bitki , Türkçe'de 'Güzel avrat otu' olarak bilinir. Peki bu bitkiye neden böyle bir isim vermiş olabilirler...
Roma döneminde bu otun göz bebeğini büyüttüğü biliniyordu ve göz bebeğinin büyümesi kadınları daha güzel gösteriyordu. Aslında her göz muayenesinde gözümüze damlatılıp  gözbebeğimizi büyüten ilaç,  güzel avrat otunda bulunan ''atropin'' içermektedir. Bitkinin meyvesi zehirlidir. Ee her güzel şeyin bir kusuru olur derler..
İnsan için zehirliliği yüksek olan bu bitkinin insandaki belirtileri ;
boğazda kuruluk,susuzluk hissi,gözbebeği genişlemesi, baş ağrısı,baş dönmesi (sarhoşluk) gözlenir.
Eski zamanlarda bu bitkiyi gözbebeğini büyütmek amacıyla kullanan kadınlarda mahmurluk hali söz konusudur. Bitki ve aslen meyvesi zehirlidir ama yenmediği sürece ciddi bir zehirlenme etkisi görülmez.Yani lokal olarak sadece göze uygulandığından zehirlenme yerine bu belirtileri daha hafif geçirmişlerdir.
Mona Lisa ve Atropa Belladonna'nın bağlantısı ne diyecek olursanız da;
Mona Lisa, Leonardo Da Vinci adlı İtalyan ressamın en önemli eserlerindendir ve en merak edileni ise Mona Lisa'nın gülümsemesidir.Tabloda Mona Lisa'nın belli belirsiz gizemli gülüşünün sırrı belki de Atropa Belladonna kaynaklıdır kim bilir.
Belladonna may be the secret behind Mona Lisa's enigmatic smile.

Tubera Salep

Merhabalar,
Latincesi 'Tubera Salep'olan ve halk arasında sahlep ya da salep olarak bilinen kış aylarının vazgeçilmezi salep,Orchidaceae(Orkide) familyasından olan O.anatolica bitkisinin yumrusundan elde edilen bir drogtur.
Türkiye'de Muğla,Isparta,Antalya,Kastamonu,Taşköprü,Safranbolu gibi bölgelerde elde edilmektedir. Salep elde etmek için, yumrular bitki çiçekli iken toplanır.Sadece yan yumru alınır.Gövdeyi taşıyan ana yumru alınmaz.Toplanan yumrular su ile temizlendikten sonra 10 dakika boyunca kaynar suda haşlanır ve güneşe serilerek kurutulur.Bazı bölgelerde yumrular ipe dizilerek bu işlemler gerçekleştirilir. Kurutulan yumrular değirmenlerde toz edilerek kullanılır. 
Salep bitkisi ihracatı yapılan ve yaz-kış tüketilen bir bitki olduğu için Orchidaceae türlerini korumak adına Türkiye'de 1974 yılından beri dışa satımı yasaklanmıştır.
Göğüs yumuşatıcı olarak ve çocuk ishallerini kesmek için kullanımı mevcuttur.
 

11 Şubat 2018 Pazar


Pazar gününe merhaba,
En sevilen gün olan Pazar ve Pazar kahvaltıları eşliğinde eczacıların sıklıkla duyduğu klişe sözlerden bahsedelim.
Eczacılık fakültesini kazandığımda tebriklerin yanı sıra ''Ne yanii şimdi bakkal dükkanı mı açacaksın?'' sözleri ile karşılaşmamak elde değildi.Halkın gözünde eczacılık mesleğinin bu denli esnafvari bir mesleğe dönüşümü beni üzüyordu, eczacılık fakültesine girdiğim günden beri multidisipliner alanları barındıran bu mesleğe hayran kalmıştım.Aslında ben de eczacılık mesleğini yeteri kadar tanımamış olduğumu fark ettim ve halkın gözünde gördüğü tanıma kızmaktansa bu mesleği icra edenlere ,mesleği yaşatan meslektaşlarıma kızmayı borç bildim.Konumuza geri dönecek olursak...
İlaçları raftan alıp hastaya vermek kadar basit görülen bu mesleğin aslında bir klinik danışmanlık sunduğunu ve hastanın sağlığının söz konusu olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. 
''Doktor yazısı mı öğretiyorlar size?'', ''O kadar ilacı ezberliyor musunuz?'', ''Kadınlar için en ideal meslek bence yaa, hem çocuklarına bakar.'', ''Yarı doktorsun ama bir iğne yapamıyorsunuz!'', ''Okuması zor ama bitirince rahat edersin...'' gibi sözler pek tanıdık değil mi? 
Bir de eczane eczacılarının duyduğu türlü sözler var.Onlara da bir göz atalım;
  • ''Kırmızı bir hap var ondan alacağım.'' Bu baya meşhur bir ağrı kesici ilacın tanımıdır ve her eczacı ve eczacı teknisyeni anlar 😃
  • Majezik ismi mutant isimlere dönüşür her hastanın elinde.Mazecix ler mi dersiniz maceşiz ler mi.. Ama çok tatlı değiller mi 😍
  • Muayene katılım payı, hastalar ve eczacılar için anlaşılması ve anlatılması zor bir handikaptır.''Önceki eczane de aldı bizden muayene ücretini ama...''En iyisi siz bir muayene çıktısı verip hastanıza teker teker anlatın.
  •   - ''Teyzecim elinde ilacın var gözüküyor.
  • -Ama ilacım bitti ,nasıl gözükür evladım '' diyalogları da cabası...




5 Şubat 2018 Pazartesi

Demonstrasyon

Merhabalar,
Eczacılık mesleğimi icra etmeme sayılı aylar kala sizlere, mesleğime geniş pencereden bakma fırsatı sunmak ve eczacılığın alanları hakkında bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum.
İlk yazımda eczacıların maruz kaldığı birçok klişe sözlerden bahsedeceğim,ee ilk yazımız biraz eğlenceli olsun değil mi 😆

Sağlıkla kalın..

Antik Çağın Doğum Kontrol İlacı : Silphium 🌿

Herkese merhaba, Tıp ve eczacılık tarihinde bilinen bir döngü vardır. Milattan önceki dönemde başlayıp Milattan sonraya kadar uzanan bu d...